Toplumda hemoroid ya da mayasıl olarak da bilinen basur, kişilerin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Genel olarak; makatta kanama, makatta kaşıntı, dışkılamada değişiklik ya da düzensizlik gibi birden fazla belirtileri vardır. Hemoroid genellikle şiddetli ıkınmaya bağlı olarak anüs ve rektum bölgesindeki toplardamarların sarkmaya başlamasıdır Hemoroid oluşumu kalın bağırsağın son kısmı olan anüs bölümündeki veya makat bölgesindeki damarların şişmesiyle meydana gelir. Anal kanaldaki damarlar sarkar. Süreç ileriye sarktıkça yastıkçıklar makatın dışına çıkabilir. Hastalık iç (internal) ve dış (external) olarak ikiye ayrılır. İç hemoroid genellikle ağrısız geçerken dış hemoroid oldukça sancılı geçebilmektedir. Bazı zamanlarda genişlemiş damarlara pıhtı oturur ve şiddetli bir ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşur. İç hemoroid ise dört farklı evreye göre değerlendirilir.
Hemoroid hastalığının en önemli nedenlerinden biri şiddetli ıkınmadır. Hamilelik esnasında fetüste büyüyen bebeğin pelvik kaslara yaptığı basınç yüzünden ortaya çıkmaktadır. Hamileyken hemoroid rahatsızlığına yakalanan kadınlar bu durumdan çok korkarlar. Çünkü hem çocuğu doğururken bir takım problemlere sebebiyet verebilmesi açısından riskli durumlar olabilmektedir. Birçok hamile kadın hamile kaldığı dönemde ilk defa hemoroid hastalığına yakalanabilmektedir. Hamilelik döneminde hemoroid oluşumunu hızlandıran bir dönemdir. Bu dönemde kan basıncının artmasına bağlı olarak büyüyen rahim ana damarlara baskı yapar. Basıya bağlı hemoroidal damarlarda büyüme-dolgunluk oluşabilir. Progesteron hormonunun damarlardaki düz kasları gevşetici etkisinden dolayı bu büyüme-dolgunluk oluşumu daha kolay hale gelir. Hamilelik ilerledikçe de rahmin, vücudun alt kısımdaki toplardamarlara uyguladığı baskı da artmaktadır. Bu da damarlarda dolgunluğa neden olmaktadır. Bunun sonucunda da hamilelikte hemoroid oluşmaktadır. Hamilelik esnasında salgılanan hCG hormonu yüzünden anne adayı çeşitli duygu karmaşaları ve vücudunda bir takım değişiklikler yaşayacaktır. Bu dönemde kan basıncı çok fazla artar. Bu sayede büyüyen rahim ana damarlara baskı yapar. Bu yüzden de hemoroidal damarlarda büyüme-dolgunluk oluşabilir. Progesteron hormonu da damarlardaki büyümeye neden olan faktörler arasındadır. Hamilelik ilerledikçe de rahmin, vücudun alt kısımdaki toplardamarlara uyguladığı baskı da artmaktadır. Bu da damarlarda dolgunluğa neden olmaktadır. Bunun sonucunda da hamilelikte hemoroid oluşmaktadır. Hemoroid genelde çocuk doğduğu anda yok olan bir rahatsızlıktır. Yani anneye de bebeğe de zarar vermemektedir. Ama öncelikle gerekli önlemler alınmalıdır.
Hamilelik sırasında hemoroid rahatsızlığına yakalanan kişiler kesinlikle uzman bir doktor kontrolünde hemoroid tedavisi olmalıdır. Hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit etmeyecek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Hamilelik sırasında yaşanan hemoroid rahatsızlığının en temel nedeni kronik kabızlıktır. Hamile kadınların %38’i hamilelik esnasında kronik kabızlık yaşamaktadır. Hemoroid’i de tetikleyen durum da kabızlık olduğu için özellikle hamile kadınlar bu durumla karşılaşmaktadır. Aynı zamanda hamile kadınların çok fazla oturarak vakit geçirmesi ve değişen hormon dengeleri yüzünden de hamile kadınlar hemoroid olabilmektedir. Özellikle bu son dönemde yapılan baskı ve vücuttaki gebelik hormanların etkisiyle bu hemoroidal damarlarda çeşitli tıkanmalar görülmektedir. İleriki dönemde kan dolaşımdaki bozucu hormonal etkiler nedeniyle tromboze dediğimiz ileri evre hemoroidler ile karşılaşılabilir. Uzman doktor kontrolünde hamilelik sırasında kullanılan bazı ilaç tedavileri , kadın doğum doktorunun annenin beslenmesine yönelik vermiş olduğu demir ilaçları çok ciddi kabızlığa yol açarak hemoroid şikayetlerin artmasına neden olmaktadır.
Hemoroid bölgesi temiz tutularak ileri derece sıkıntılar engellenebilir. Tüm önlemelre rağmen hemoroid sıkıntıları devam ederse cerrahi müdahaleden çok ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Ameliyatsız tedavi yöntemleri hamilelik gibi durumlar için çok idealdir. Hamile kişiye narkoz uygulanmayacağı için bebek zarar görmez.
Hemoroid tedavisinde hamilelikte en etkili metottur. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinde hasta yalnızca 5 dakika içerisinde iyileşebilmektedir. Bununla beraber ameliyatsız hemoroid tedavisi uygulanan hastalar tedavi oldukları aynı gün işlerine ya da evlerine rahatlıkla dönebilirler. Rahat bir tedavi metodu olduğu için hastalarda ameliyat stresi ve korkusu meydana gelmez. Bahsi geçen tedavi yönteminde hissedilen ağrı minimal düzeydedir. Hamile anne adayları bu yöntemi güvenle seçebilirler.
Op. Dr. Yasir Gözü
Genel Cerrahi
Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Siteyi gezerek çerezleri kabul ediyorsunuz.